Download menu

Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince

• Heki
  • Avatar uživatele Heki Autor tématu
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
12 roků 2 týdnů zpět #17795 od Heki
Dámy a pánové, máme tady podzim, moc se nejezdí, tak tady zaspamuju se svým dvoukolovým trápením.

Asi znáte ten příběh o vačce a DR, ale pro pořádek to sem nahodím od začátku:

Žil byl jeden Heki a ten spokojeně jezdil na svém prehistorickém enduru. Tu po cestě, tu po zadním, tu po předním... a všichni byli šťastní. Jednoho dne začala zlobit převodovka, tak se motor musel rozloupnout. Při té příležitosti se zrodil nápad dát tam náhradní hlavu, trochu poladit kanály a tak dále. Jenže ta hlava měla vydřené uložení vačky (a vačku) Vyřešilo se to repasí vačky a zvětšením uložení vačky a čepu (tudíž již nešla použít sériová vačka). Takto opravený motor vesele jezdil asi týden než začal klepat. Po demontáži se zjistila smrt repasované vačky a vahadel. Inu, řekl jsem si, že to asi udělali blbě a dal vačku a vahadla na reklamaci. Uplynul asi Uherský rok a vačka byla opět nahozená. Po týdnu ježdění stejný výsledek. Usoudil jsem, že repasovaná vačka není ta cesta. Odmontoval jsem hlavu, objednal originální vačku a vahadla a vypravil se s hlavou do Brna ať nějak skloubí upravenou hlavu a sériovou vačku. Uložení vačky, které se upravovalo bylo jen jedno ze tří (dvě zůstaly sériové protože vydřené nebyly) - a po zhodnocení odborníkem je hlava hezká. tak se na nové vačce pomocí tvrdochromu zvětšil průměr pouze jednoho čepu aby pasoval do stávající hlavy. Nyní teda máme opravenou hlavu, origo vahadla, všechno nahozeno do stroje.

A co bylo dál?

Nakopl jsem to, stroj jel. Dokonce jsem si sehnal tlakoměr abych zjistil, zda čerpadlo maže. Po 12 km zahřívací jízdě naměřen předpisový tlak. Poučen z předchozích nezdarů jsem ale sundal víko hlavy že tu vačku teda omrknu. A co jsem objevil? Vahadla už jsou zase chycená. Vačka zatím žije, ale je na tom vidět, že najet ještě tak 200 km bylo by to zase na šrot.

Tudíž jsem přišel na dvě věci: Repasovaná vačka a vahadla byla asi udělaná dobře (což je mi teď hovno platné) a za druhé - je tam někde další problém.

Nejnovější hypotéza zní: Nedostatečný tlak oleje v hlavě. Když vezmeme v úvahu že za čerpadlem kde se tlak měří, je tlak dobrý, tak víme, že se to větví na dvě cesty: Zaprvé nahoru do vačky, zadruhé do kilky, kde to maže spodní ojniční ložisko skrz dutý ojniční čep, který má z obou stran ucpávky. Pokud jedna z těch ucpávek vypadla, tato mazací cesta má menší odpor a tudíž jde sem víc oleje než by mělo a druhá mazací větev do vačky nemá dostatečný tlak a proto se to sere.

Pokud máte někdo lepší nápad, tak je načase se s ním vytasit, jinak jdu zase půlit motor jinak to totiž nezjistím...

A pro ty kdo tu nudu dočetli až sem: Pokud někdo přijde na to co s tím je, má u mě litrovku zelené.

Heki z Opavy, member of Hedgehogs a člen hnutí za Kvadratizaci Velkého Kulového

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
12 roků 2 týdnů zpět #17797 od Piwča
Odpověděl Piwča pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
H.CH. Andersen hadr. A to kukátko už Ti nekukí nebo koukáš po holkách? Já mám jenom to mazací schéma, tam se to větví jak píšeš, ale jak je to řešený v reálu nevím. Ten vršek nemaže, to je jasný. Že by ten tlak utíkal kvůli nějaký vypadlý ucpávce je možný, jestli je to takhle blbě vymyšlený. No jsem zvědavej, jak to s Vačkožroutem a peprmitkou dopadne.

Na každém setkání jsem potkal celkem super spolek bláznů a plnou lednici piv, k dokonalosti chyběl snad jen konopný smotek, halelůjá

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
12 roků 2 týdnů zpět #17798 od Heki
Kukátko tam furt mám, a olej tam jde. Dokonce před prvním startem byla vačka vždy politá řádně olejem a šlapal jsem na páku tak dlouho než ten olej začal téct z vačky až to bylo vidět kukátkem - teprv pak se startovalo na ostro. Kukátkem ale odhalím pouze tolik, že tam olej jde - bohužel už okem nepoznám jestli tam jde pod takovým tlakem, jak by měl. No každopádně pátrám dál a jednou na to přijdu.

Více
12 roků 2 týdnů zpět #17800 od Martin
Odpověděl Martin pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
Jak píšeš,že ti na vačku jde oil,tak to je asi OK,ale jde olej i do uložení,které se vydírá? Jednou jsem (kdysi dávno)viděl po přebroušení kliky na autě,že se nová ložiska zadřely z důvodu,že mechanik nevyčistil kanály v klikovém hřídeli po přebroušení :angry:. Nemáš někde taky tento kanálek ucpaný nebo zmenšený průměr? Jak bylo již tady popsáno-ztrácí se tlak nebo nejde tam kam má jít.
Bez sundání vačky př. hlavy a profouknutí nebo propíchnutí těch mazacích kanálků to asi nezjistíš. Dával jsi tam jinou hlavu? Možná jest-li není problém v ní. :(
Jinak přeju krátké hledání a úspěšné uzdravení DRka :)

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
12 roků 2 týdnů zpět - 12 roků 2 týdnů zpět #17804 od Heki
Ta hlava byla kompletně vyčištěna uplně dokonale a žádný kanálek ucpaný není. Dokonce byla znovu sundaná a vyčištěná když se montovala poslední ze tří vaček. Problém v kanálku nebude - uložení vačky ani vačka v tom místě problém nemá. Tam se to nepřidírá. Odchází to v místě největšího tření - styk vačky s vahadlama. Olej tam očividně jde, ale nejspíš málo.

V tomto místě se to maže vnitřkem vačky, která přes mazací otvory maže vahadla a i sama sebe. Nic tam ucpaného není. To bylo první, co jsem kontroloval. Celý vrch až dolů válcem do karteru je průchozí bez problému.

Ještě postřeh: Když ještě stroj kdysi jezdil bez problému, přišlo mi, že když stála nastartovaná na bočáku, do olejoznaku valilo subjektivně víc oleje. Teď tam sice teče taky, ale zdá se mi, že míň než kdysi (jsou to už dva roky, tak nevím jestli to není jen placeboefekt). Čerpadlo oleje je dobré - mám dvě, zkoušel jsem obě a problém stejný.

Vážně mi asi největší logiku dává to, že někde je mazací okruh průchozí víc než by měl a proto jde olej cestou nejmenšího odporu - a pak chybí tlak nahoře.

Poslední změna: 12 roků 2 týdnů zpět uživatelem Heki.

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
12 roků 2 dní zpět - 12 roků 2 dní zpět #17842 od Heki
Aktualizace:

Po sundání ventildekla a točením motorem rukou z mazacích kanálků teče dostatek oleje. Myslím si, že nedostatečným mazáním to nebude. Navíc mi pak došlo, že kdyby byl někde mazací okruh více průchozí než by měl, budík by nenaměřil tlak. Tudíž to maže, tlak tam je.

Problémem tedy bude samotná hlava. Potom, co se několikrát předělávalo uložení vačky, asi bude problém zde. Na todle taky ukazuje to, že se vahadla nepřidírají rovnoměrně, ale pokaždé mi to podle nich připadá jako by na vačku nasedaly šikmo a nedoléhaly plně. Těžko se to popisuje - dodám fotku. Ta hlava mě prostě už třikrát vypekla, tak asi přestanu dělat pokusy a vrátím tam tu původní, která s uložením vačky nic nemá. Přes zimu mám dost času upravit si kanály i na této :-) Držte palce.

Poslední změna: 12 roků 2 dní zpět uživatelem Heki.

• Giovany1971
  • Novota
  • Novota
  • Motorka osvobozuje!!!
Více
11 roků 11 měsíců zpět #17864 od Giovany1971
Odpověděl Giovany1971 pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
No mě po přečtení toho všeho napadá že bude lepší koupit hlavu original bez jakých koli úprav.Je to sice nelogické když upravíš jedno třeba ze 4 uložení..protože musíš dosáhnout osovou rovinu,,ale zřejmně může být problém už při samotném úkonu u frezaře,,,.Viděl bych to fakt na novou hlavu a vačku a zase budeš skákat přes kaluže. Tak zatím děkuji panu bohu že nemusím týto problemy řešit..jezdím 5tý rok a jen měním olej a gumy..

Zase na druhou stranu mám najeto 14 tis km tak v techto km se ještě nedá čekat něj problém ikdyž,,, člověk nikdy neví. Jinak já jsem se pojstil a koupil jsem pro ten případ druhou motorku s kterou sice nemužu tam kde s drakem ale po lesní cestě to pude...hodně zdaru ...zima bude hnusná a dlouhá času máš dost

Sono sempre moderato critico

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
11 roků 11 měsíců zpět #17870 od Heki
viz jak jsem psal - vrátím tam tu původní se kterou jsem za tři roky nalítal 34 000 km bez problémů. Uložení vačky nemá problém a není upravované. Jen si trošku slícuju kanály, páč z fabriky na to dost srali. Jsou tam švy, nerovnosti a ostré přechody... Todle na vačku ale nemá vliv. Na jaro teda doufám, že zase budu lítat kolem komína i dál :)

Více
11 roků 7 měsíců zpět #18125 od Drack
S napetim sleduji tento pribeh v ocekavani stastneho konce - ale bud dosly vacky neb chut psat? Drzim palce a tesim se jak baba na dalas. :woohoo: z jara do sve DRahe nasypu neco Kc a snad pak konecne :P jen vaham kde levne a qalitne koupit vahadla a vacku - hodte info - partsdepot neb nekde v Eu? A da se nekde najit technicky podrobny vykres? Ja ho nenasel...dik a at Vam to vsem z jara lice!p.s.sorry za hacky-carky, pisu z chytreho telefonu

Více
11 roků 7 měsíců zpět - 11 roků 7 měsíců zpět #18133 od Paja
Heki ještě nepiše, protože ještě neobjel komín.
Jak se vrátí napíše.
Dej mu čas.
Poslední změna: 11 roků 7 měsíců zpět uživatelem Paja.

Více
11 roků 7 měsíců zpět #18135 od Piwča
Heki by měl dostat minimalne japonsky pas a dozivotni vizum kamkudytam bezplatně, pokud to existuje, za ten přistup k DR 6OO. Četl jsem o jednom japonci, co byl na služební cestě v Hirošimě, přežil ten první americký jaderný útok a druhý den se vrátil domů do Nagasaki ...
Už aby z toho tady bylo pořádný veteránský fórum :)

Na každém setkání jsem potkal celkem super spolek bláznů a plnou lednici piv, k dokonalosti chyběl snad jen konopný smotek, halelůjá

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
11 roků 7 měsíců zpět #18136 od Heki
Takže pokračování motonovely o hlavě. Přes zimu jsem dal dokupy starou hlavu. Komplet jsem to očistil, opískoval (pískovačkou z lidlu a pískem ze zverimexu muhehe), nechal vyměnit výfukové sedla, páč se mi nezdály, upravil jsem kanály, spalovák... (Teď když už jsem věděl jak a čím na to, trvalo to podstatně kratší dobu). Protože jsem měl kdysi podezření, že je hlava někde prasklá, tak jsem ještě nechal provést kapilární zkoušku jestli tam nejsou trhliny - nic se nenašlo. Potom jsem taky hlavu propašoval do nemocnice a nechal to nafotit rentgenem (to byla taky anabáze, když venku čekají lidi se zlomenou nohou a my tam fotíme díly z motorky... :laugh: ). Hodil bych sem snímek, ale je to v nějakém zvláštním formátu, co umí otevřít jen program na ohlížení rentgenových snímků. Na rentgenu se taky nic nenašlo. Vačka se na zvětšovaném čepu opět vrátila na původní rozměr, rozleštila se, stejně tak vahadla. Poskládal jsem to dohromady, nastartoval a ujel zatím asi 40 km. Snad to bude fungovat. Držte palce. Ještě mě čekají nějaké laborace s karburátorem.

Více
11 roků 7 měsíců zpět - 11 roků 7 měsíců zpět #18137 od backmen
Odpověděl backmen pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
Hele tady:http://suzuki-dr.kupimauto.eu/cz/600-id3838274.html
pošli svůj motor na omlazení!!!!
Podle foto 600,podle výkonu lepší BIG,možná Bandit!!!

Kdyby tady fungovalo vkládání jako dřív tak by pod TADY byl odkaz!!!
suzuki-dr.kupimauto.eu/cz/600-id3838274.html
Poslední změna: 11 roků 7 měsíců zpět uživatelem backmen.

Více
11 roků 7 měsíců zpět #18138 od backmen
Jo a maj tady taky omlazený motory s výkonem 45kw!!!!
suzuki-dr.kupimauto.eu/cz/600-id3865225.html

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
11 roků 7 měsíců zpět #18166 od Heki
Pokračování: Po 40 km jsem to preventivně rozhodil a zdá se to konečně býti v pořádku. Po opětovné sborce jsem včera najel asi 50 km (asfalt i nejaký ten lehký offík jak říká backman) a stroj jede pěkně, nikde z toho nic neteče a snad to tedy již nebude zlobit.

Dokonce se mi povedlo odstranit škubání při jízdě bez plynu a vynechávání při jízdě na plný gas - dělal to biosračkama po zimě zalepený palivový filtr - ačkoliv vypadal jak nový, nicmoc přes něj neteklo. Tím končím s filtrama a dal jsem to napřímo.

Pořád ale motorka při brždění motorem střílí. Je mi jasné, že tento jev s tím výfukem co mám asi plně nevymizí, ale ještě budu laborovat s nastavením a uvidíme.

Více
11 roků 7 měsíců zpět #18167 od backmen
tak konečně!!!
šťastný to člověk!!

Více
11 roků 7 měsíců zpět #18168 od Piwča
Heki, příští rok už se tomu nebude říkat "blázinec", ale nemocnice. A ta zahrada tam na jaře, to je ráj. Já byl jednou za máminou tetou v PL v Petrohradě na podzim, no taky ráj, všichni v poho, jen já z venku, nervy nadranc.

• Heki
  • Výborný diskutér
  • Výborný diskutér
Více
11 roků 7 měsíců zpět #18169 od Heki
Piwča: Taky myslím. V Opavě máme taky luxusní pakárnu - obrovská zahrada, tam bych si lehl pod strom a měl všechno v p... :) Jo a je tam i známá protialkoholní... :silly:

Více
11 roků 4 měsíců zpět #18549 od Dušan
Odpověděl Dušan pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
Zdravím všechny. Jak jsem psal do tématu o spotřebě oleje, pustil jsem se do výměny gufer ventilů.Jenže když jsem to rozdělal zjistil jsem toto.. viz foto. podle mě je to v ženském přirození,ale i tak prosím o rady co s tím... chlapík co sem to od něj kupoval říkal že to chytlý bylo ale že je to dělaný a ok,takže buď blbě nebo kecal a není to dělaný vůbec. Za mě se to nevydřelo, protože postrašen příběhy o zadření drka, jsem hlídal olej víc než přísun tekutin do vlastního organismu. dá se to zpravit nebo co stím?(popř zkušenosti s cenou takovéto operace) děkuji!
Přílohy:

• Zdeněk Šnajdr
  • Dobrý diskutér
  • Dobrý diskutér
Více
11 roků 4 měsíců zpět #18550 od Zdeněk Šnajdr
Odpověděl Zdeněk Šnajdr pro téma Vačkožrout - aneb jak se dostat do blázince
Fíha, no.....Na tom už se asi moc spravit nedá. A nejezdil jsi takhle náhodou celou dobu?

Moje vačka byla přidřená a je jen vyleštěna a zatím stále drží hladká, stejně jako vahadla.

Myslím si, že Heki ale řekne svoje ;-)
Poděkovali: Dušan

Vygenerováno za 0.517 sekund