Download menu

Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?

• Pavel
  • Avatar uživatele Pavel Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #770 od Pavel
Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka? vytvořil uživatel Pavel
Záhada od společnosti Shell, která vyrábí olej advance 10W40 ve verzi polosyntetika a plná systetika mě dost mate. Vždy jsem měl za to, že první číslo udává co je olej zač - ? Nevíte co to udělá se spojkou, když tam naliju plnou systetiku 10W40

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

• pila2
  • Avatar uživatele pila2 Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #772 od pila2
Odpověděl pila2 pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
Kdepak. ty čísla značí viskozitu. To s tím jestli je olej minerál nebo polo či plná syntetika vùbec nesouvisí. Jinak zkus www.motorkari.cz/index.php?show=00000002937 tam je to celkem dobøe popsané.
Pokud jde o syntetiku tak tu bych Ti nedoporučil. Na DRo bohatě stačí polosyntetika. a myslím že i ta je vpodstatě luxus.
Na začátku 90let nebo respektive s ohledem na to že motor 650 vychází z 600 která se začala vyrábět v roce 1984, byly oleje uplně někde jinde a prošly obrovskym vývojem. Motoráøi když ty motory dělali tak vùbec nemohli pomýšlet na to že by oleje mazaly tak jak mažou dneska.
Já jsem dlouho dával minerální shell 15W50 a ted jsem po výbrusu pøešel na Motul 5100 (polosyntetika) taky 15W50.
U plné syntetiky je riziko že spojka bude klouzat. Schválně se podívej co píše výrobce lamel které jsi si koupil. a navíc máš starší motor a plná syntetika by mohla rozpustit usazeniny a nečistoty co máš v motoru a tím nadělat velkou škodu.
Já bych Ti doporučil polosyntetiku od jakéhokoliv renomovaného výrobce.
Jo a k tomu 15W50 - já to dávám proto že 15 ten motor rochu zklidní a sníží spotøebu oleje a tu 50 kvùli horkùm. myslím že když člověk v létě popojíždí po jížní spojce tak by ta pøedepsaná 40 už nemusela stíhat mazat a olejovej film by se mohl teplem trhat. ale je to jen mùj nároz. myslím že pøedepsaná 10W40 je OK.

• pila2
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #773 od pila2
Jinak oleje rùzných výrobcù se nemají míchat.
Pokud jsi doted používal shell tak ho tam klidně lij dál. Shell má tu výhodu že ho mùžeš koupit u pumpy což je dobrý když jsi na cestách a potøebuješ olej dolít.

Více
18 roků 7 měsíců zpět #774 od Martin
Odpověděl Martin pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
Super vysvětlení,plně s tebou souhlasim. Plná syntetika je dobrá do motoru,kde ho výrobce doporučuje.
U moto,které mají více najeto bude ten 15W-50 asi lepší. Motul je taky docela rozšíøený,ale spíš v motoshopech. U benzinek spiš Shel.

• DRTOMI
  • Avatar uživatele DRTOMI Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #779 od DRTOMI
Odpověděl DRTOMI pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
No s tym rozpustanim usadenim to bude pravda, ja mam polosynt. CASTROL GPS 10W40 a rozpusta to hlinik:ohmy: takze bacha na syntetiku, inac vyskusal by som daco hustejsie tie 50tky su hustejsie? ci su len do vyssich telot? a co je ta 10,15,20? viskozita?

• petrtomes
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #787 od petrtomes
Odpověděl petrtomes pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
čau! Jen k těm olejùm: první číslo (pøed W) udává typ oleje (15 - mineralní, 10 - polosyntetika, 5 - syntetika a 0 je opravdu špica syntetika) druhé číslo je teplotní rozsah, pro který je olej určen. čím nižši číslo tím je olej \"ritši\". 40 úplně stačí pro naše klimatické podmínky, jak v létě, tak v zime (napodzim), pokud nejezdíš závodně. 50 líp maže, když je motor hodně zahøátý, ale pokud se budeš projíždět napodzim, tak bych motor s tímto olejem nechal trochu dýl zahøát než ho budeš vytáčet. Myslím si, že doporučená polosyntetika SAE 10W40 je plně vyhovující pro tento jednoválec chlazený vzduchem a navíc s chladičem oleje. ;)

• pila2
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 7 měsíců zpět #804 od pila2
Trvám na tom co jsem napsal. číslo pøed W značí zimní označení viskozity. Více na www.oleje.cz/index.php?left=main&page=mot_visko

• Milhauf
  • Avatar uživatele Milhauf Autor tématu
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 6 měsíců zpět #834 od Milhauf
Odpověděl Milhauf pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
Mas recht, cislo pred i za W je dany teplotnim rozsahem oleje, za studena a za tepla, zadny polo plna a tak. Treba 10W40 muze bejt jak mineral, tak polosyntak. Jinac do DRka je plnosyntak nesmysl zbytecnej, az budu menit, tak tam naleju 20W50 mineral a neuskodim tomu, je to vzduchem chlazeny, takze to beha ve vyssich teplotach nez vodnik, navic je hustejsi, takze lip vymezuje vule a motor by mel stichnout .. si myslim ;) .. ale proti 10W40 samozrejme nic nemam, je to doporuceny, patri to tam.

• petrtomes
  • Návštěvník
  • Návštěvník
18 roků 6 měsíců zpět #839 od petrtomes
Odpověděl petrtomes pro téma Olej 10W40 ?! advance co øekne spojka?
Jo jo, máte pravdu s tím číslem pøed W. Omlouvám se! ;)

Vygenerováno za 0.293 sekund