Download menu

Čím zalepit/zatmelit prasklej karter

• street-dog
  • Avatar uživatele street-dog Autor tématu
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18561 od street-dog
Čím zalepit/zatmelit prasklej karter vytvořil uživatel street-dog
Zdravíčko, tak při rozebírání spojky jsem zjistil další krásnou věc :( mám prasklej karter motoru prasklina dlouhá asi 4 cm. Na vrchu motoru přes dosedací plochu víka spojky nahoru směrem na ten kanálek jak vede rozvoďák (foto dodám). A otázka zní čím nebo jak to zalepit, aby neprosakoval olej ? Loctite jsem se díval je jen do 80 stupňů. Vařit to nechci nechávat, aby se to nepokroutilo když je to přes dosedací plochu a ani nevím jestli bych kvůli tomu nemusel rozdělávat motor. Díky :)

Suzuki DR 650 RSE (1993)

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

Více
11 roků 8 měsíců zpět #18562 od Heki
Odpověděl Heki pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Dá se to zalepit tekutým kovem, ale je to prasárna. Je více různých značek, ale v praxi to funguje tak, že to celé odmastíš a napatleš na to směs pojiva do kterého se sype prášek hliníku nebo jiné médium. Také to bývá jak dvě tekuté složky (no spíš plastické než tekuté), které se musí smíchat. Po vytvrdnutí se to dá brousit a opracovávat. Na motoru to bezproblému vydrží. V dobré prodejně s tmely a lepidly Ti poradí.

Každopádně jediná správná finální oprava je to svařit. Svaření hliníku však není tak jednoduché jako vařit železo, takže bys to musel rozebrat, holý karter dokonale odmastit - nejlíp naložit do acetonu na nějakou dobu, pak přitáhnout šroubama k druhému karteru, ve kterém je klika nebo něco místo ní, aby se to nekroutilo (případně k ocelové desce). Po svaření bys musel někde na velké rovinné brusce srovnat dosedací plochu pro víko (protože na hraně máš tu prasklinu, takže bys tam měl svár). A v ideálním případě srovnat ještě všechny ostatní dosedací plochy na karteru (karterech). Celá akce znamená rozebrat motor, znát šikovného svářeče a ještě ho zaplatit, protože tohle nikdo za flašku rumu dělat nebude - je to hrozná pakárna. Já měl prasklý karter pod válcem a řešil jsem to během GO. Dnes mám kartery opravené, nikde žádné praskliny, vše dokonale povařené a plochy srovnané, ale musím říct, že to je docela kovbojka.

Heki z Opavy, member of Hedgehogs a člen hnutí za Kvadratizaci Velkého Kulového

• street-dog
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18563 od street-dog
Odpověděl street-dog pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Heki díky moc :) potvrdil jsi mi to co jsem si myslel, jenže na rozdělání motoru a svaření teďka nemám. Takže to budu muset nějak zalepit a snad přes zimu na to finance už budou. Naštěstí to neteče nebo tak, ale jen trochu prolíná, pod tou prasklinou byl karter mastnej.

PS: už to totiž lepený bylo (ale asi špatně,protože to prolínalo, myslel jsem, že je to kolem těsnění) a dokud jsem nesundal víko spojky tak to nebylo vidět, až po sundání to bylo vidět na dosedací ploše. A jak jsem začal čistit karter tak jsem to lepidlo nebo co to bylo teprve odloupal pryč.

Suzuki DR 650 RSE (1993)

• street-dog
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18564 od street-dog
Přidávám foto té praskliny (foceno mobilem proto na te venkovni foto neni tolik vidět).

Příloha h7520695.jpg nebyla nalezena.

Příloha h726b9e5.jpg nebyla nalezena.

Suzuki DR 650 RSE (1993)
Přílohy:

Více
11 roků 8 měsíců zpět #18565 od Heki
To zalep jak jsem psal a na dosedací plochu toho víka použij silikon místo toho papírového těsnění (nebo papír a silikon). Jen bacha ať neucpeš nějaký kanálek. Doporučuju tam dávat ten silikon černý nebo šedý, páč motor ze kterého lezou chuchvalce té červené pasty vypadá strašně (nicméně funguje stejně jak ten černý). Do zimy (nebo do GO) to vydrží.

Více
11 roků 8 měsíců zpět #18567 od Martin
Odpověděl Martin pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Jak psal Heki-zalep to dvousložkou tekutý kov a bude. Musíš to,ale řádně odmastit,než na to naplácáš kaši z té 2složky.
Možná bys mohl tu prasklinu trochu zvětšit ,aby se tam toho lepidla dostalo trochu víc. ;) Taky pozor na teplotu okolí-ať to nemáš na mrazu :ohmy: ,to pak blbě tvrdne.

• Zdeněk Šnajdr
  • Dobrý diskutér
  • Dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18570 od Zdeněk Šnajdr
Odpověděl Zdeněk Šnajdr pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Přesně tak, zalepit.

V práci lepili na lokomotivě prasklý blok před 12ti lety a stále drží ;-) Za boha si nemůžu vzpomenout, jak se ten sračkojd jmenuje.

V každém případě ten tvůj motor už má něco za sebou. Buď se mě to zdá, nebo máš polovinu závitů vyvložkovaných....

Více
11 roků 8 měsíců zpět #18572 od Martin
Před 12ti roky to mohla být třeba Belzona(už nevím,jak se to správně píše).
Za dávných časů to bylo nedostatkové a snové lepidlo(zápaďácké vaření). Tady se vařilo elektrikou a autogenem a na západ od nás CO2 a chemickýma lepidlama. :blink: :)

Více
11 roků 8 měsíců zpět #18573 od Piwča
Odpověděl Piwča pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
To lepidlo na lokomotivy se tady bude brzo schánět po tunách :whistle:

Na každém setkání jsem potkal celkem super spolek bláznů a plnou lednici piv, k dokonalosti chyběl snad jen konopný smotek, halelůjá

• street-dog
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět - 11 roků 8 měsíců zpět #18574 od street-dog
Díky za rady, zatím jsem byl ve dvouch shopech a nic, to co tam měli bylo jen do 60 nebo 80 stupňů. Ale našel jsem tohle: www.movychem.cz/tmely/zol-kov-alu-18 mělo by to být do 180 stupňů. Co myslíte ? nebo nemáte někdo zkušenosti ?

PS: Zdendo ne jenom motor, ale celej ten stroj.

Suzuki DR 650 RSE (1993)
Poslední změna: 11 roků 8 měsíců zpět uživatelem street-dog. Důvod: doplnění

• Zdeněk Šnajdr
  • Dobrý diskutér
  • Dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18575 od Zdeněk Šnajdr
Odpověděl Zdeněk Šnajdr pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Jooo Metalox!!! Se to jmenuje ten srágor :-)

• street-dog
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18579 od street-dog
Díky, dneska se budu stavovat u nás v servise, měli by tam mít pro mě nachystaný nějaký lepidlo :) Tak uvidíme :)

Suzuki DR 650 RSE (1993)

• street-dog
  • Velmi dobrý diskutér
  • Velmi dobrý diskutér
Více
11 roků 8 měsíců zpět #18630 od street-dog
Takže karter zalepenej nějakým dvousložkovým lepidlem co mám ze servisu, tak snad to bude OK. Dneska dorazí spojka, tak jí dám olejovou lázeň a snad už to zase pojede :)

Suzuki DR 650 RSE (1993)

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21244 od RedBoryyys
Odpověděl RedBoryyys pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
Při cestě ze srazu mi bohužel na dálnici při předjíždění kaminou opět spadl řetěz,ale tentokrát urazil šroub držáku plastového krytu pastorku,který vytrhl a jsou po něm dvě díry,ze kterých mi vytekl olej.Tak mám na Vás dotaz,jestli myslíte zda má smysl to zkusit zalepit jako u diskuze výše,nebo nějakého svářeče oslovit na hliník,nebo je to spíše už na výměnu motoru ?
Jde mi o to,že nevím jestli to pak vydrží tlak co v motoru bude že... :blush:
Přílohy:

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21245 od backmen
Odpověděl backmen pro téma Čím zalepit/zatmelit prasklej karter
V klidu vyčistit,odmastit,zahloubit a zavařit.Vůbec bych se toho nebál.

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21246 od Martin
Jak píše Ivan.
Ale je taky možnost udělat závit(pokud je místo),dát šroubek s těsněním nebo to omrknout a v dnešní době je spousta dvousložkových lepidel,že to bude držet a nebude to jako pěst na oko.
Při tom vaření je trochu teplo,tak aby to(bez rozebrání) neudělalo nejakou paseku.

Více
6 roků 6 měsíců zpět - 6 roků 6 měsíců zpět #21250 od RedBoryyys
Jasné,děkuji za tipy.Ta dvousložková lepidla mě napadly také,ale nevěděl jsem,že se dělají už i na hliník,kdysi jsem s ním lepil mámě pračku,to byla ale ocel a nerez,hliník se chová přece jenom jinak že,navíc tam pak bude tlak a teplo,ale kouknu.Přemýšlím ale nad příčinou,už se mi to stalo podruhé a zase na dálnici,když jsem předjížděl kamion.Poprvé to odnesl kryt alternátoru,kterým jsem naštěstí sehnal a vyměnil.No zpět k věci,od té doby,co jsem si pořídil cestovní GSX,tak DR mám už jen výhradně na zábavu do terénu a tak 80 % jízdy trávím tam.Mám 100 kilo,ale celkově by to vše mělo být stavěný na vyšší hmotnosti ne ? Kdyby mi to rupalo v terénu,tak pochopím,ale na dálnici ??? Vytahal se řetěz a proto spadl,kupuji originál D.I.D.,ale že se takto vytáhne po 2 tis.Km ? Nebo pokud si vzpomenete,nebo kouknete na fotky ze srazu,přijde Vám,že bych měl nějak extra volný řetěz,když jsem tam byl ? Ještě mě napadá to chybějící kolečko,nebo vodící lišta,co mi tam chybí,jak jsem se ptal Hekiho na výrobu toho,myslíte,že to může být jeho absencí ?
Nalítal jsem mraky kilometrů na crosskách,které to neměly a spadlý řetěz zažil snad jen jednou.Ale jak jsem psal,pochopím v terénu,ale dálnici ne...
Přílohy:
Poslední změna: 6 roků 6 měsíců zpět uživatelem RedBoryyys.

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21251 od Martin
Napadá mne více možností,proč řetěz může spadnout.
Volný (po výměně za nový je potřeba zajet a pak dotáhnout-ne tomu hned nandat zátěž a cukání brzda plyn),pak souosost rozeta-kolečko na motoru, chybějící vodící rolna dole pod řetězem.
S tím bazmekem,co je na fotce si nejsem na stopro jistý,ale je to také vodítko před rozetou.
Myslím si,že se ti spíš rozvlní a pak může bacnout.:sick:
V motoru až tak velký tlak není(myslím v karteru).
Já měl zespoda v karteru díru-nechal zavařit a pak ještě přetmelil dvousložkou a ta tam drží už nějaký pátek-jen vybrat tu dobrou.;) ,

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21252 od RedBoryyys
Jasné,díky za odpověď.Já koupil DR z bazaru dovoz Itálie u bez toho no a jak jsem psal,neznám to ani z crossek,co jsem měl,tohle foto našel na netu a dal sem pro inspiraci,co mi tam chybí podle fotek,co jsem porovnával.
Tenhle příspěvek jsem si projel,ale Street-Dog před těma 5ti rokama psal o prakslince,že mu přes ní trochu prosakuje olej,já tam mám 2 díry poměrné velké,že než jsem si toho všiml,tak motor vyplival na té dálnici minimálně tipuji litr oleje a musel jsem to raději chcípnout a volat odtahovku,protože bych daleko si myslím nedojel,ikdyž řetěz nepraskl,proto jsem se ptal a psal o tlaku a teplotě...

Více
6 roků 6 měsíců zpět #21254 od Heki
Předně - žádné lepidla - to je nahovno. Je to provizorní řešení, které se Ti utrhne až to budeš nejmíň potřebovat...

Pokud to vidím dobře - utrhlo se to na víčku mechanismu řazení, které jde bezproblému z motoru sundat - pak dokonale umýt a odmastit - nejlépe naložit do acetonu na několik dnů ať se dostane olej z té praskliny. Poté odnést šikovnému svářeči hliníku na opravu. Bylo by dobré to přitáhnout šroubama k nějaké rovné ocelové desce - při vaření se to může trochu pokroutit. Pokud se tak stane tak se to dá na rovné broušené desce s lapovací pastou zarovnat.

Poté smontovat a nemáš problém. Jinou opravu nedoporučuji.

Proč spadl řetěz nelze říct tak od stolu - podle mě to tím zadním vodítkem není (ale i tak bych si ho tam dal - dá se koupit i origo). Pokud je řetěz v pohodě a není vytahaný nerovnoměrně tak je podle mě moc volný.

Vygenerováno za 0.569 sekund